luni, 12 mai 2014

Moarte crâncenă...

Merg în liniște fără țintă... Dacă văd ceva ce-mi place, mă uit o vreme... Atunci când nu-ți impui o țintă, sentimentul de urgență dispare, nu-ți reproșezi clipele de contemplare și paradoxal, contemplând, găsești o țintă.
De data asta e o goangă... Gri, antene lungi, aripile la fereală, patru puncte negre.


Dacă găsesc ceva ce cred eu că merită pozat, atunci îmi dedic ceva timp să aflu ceva mai multe. Nu pentru că aș fi pasionat de biologie sau altceva de genul ăsta, ci pur și simplu, pentru că mi se pare logic, că dacă ai făcut efortul să te pui pe coate și genunchi (nu neapărat la propriu...), ca să faci o poză, merită să mai dedici un pic de timp răsfoind o carte sau căutând pe internet, să mai afli câte ceva. De data asta căutarea a fost un pic mai lungă... Încercările de genul: "goangă gri", "gândac pătat", " carcalac trist", n-au adus rezultatele dorite. Trist, dar totul nu a fost în zadar, am aflat că majoritatea vietăților cărora eu le-aș spune, goangă, gândac, carcalac, intră într-o mare familie denumită de oamenii cu școală coleoptera.
Fără să irosesc timpul, înarmat cu o posibilă jumătate de adevăr, am tastat mândru: "coleopter cenușiu". Minune! Căutarile au luat sfârșit, goanga se numește croitorul cenușiu sau croitorul cu patru pete. În schimb denumirea lui latină e foarte urâtă: morimus funereus, adică oarecum, cumva, aproximativ, "moarte dezastruoasă"...
Cum să te cheme moarte dezastruoasă? Mi-am permis o mică adaptare de la limba latina moartă, la limba română vie, și i-am zis "moarte crâncenă"! Sună bine! Cred că sunt deja o grămadă de gameri, umflați de chipsuri și plini de coșuri, care chiar au numele ăsta, prin diverse jocuri spăimoase, pe care nu îndrăznesc să le joace după lăsarea întunericului, decât cu lumina aprinsă...

http://pronatura-ms.blogspot.ro/2011/01/croitorul-cenusiu-croitorul-cu-patru.html



Haideţi  pe afară și aveți grijă de voi!

12 comentarii:

  1. Mișule, păi noi pe când eram copii, i-am zis "muierea lui rădașcă”, ăla cu coarnele mari ca de cerb de il gasești prin pădurea de stejar!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce fain: "muierea lui radasca"... :) Aveati multa imaginatie cand erati copii! :)

      Ștergere
  2. Buna seara.Si eu il cunosc ca si goanga croitor.Face niste lucrari faine in lemnul copacilor uscati.Deci banalul cari,care roade lemnul este aceasta mica insecta care la inceput este ca un vierme.Este foarte harnic cred ca si un croitor ,igienizeaza tot ce e uscat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesanta asemanarea cu harnicia croitorului... Sunt destul de multe goange cam aspectul asta (vorbesc de forma nu de culori), carora in popor le zice "croitori", niciodata nu am inteles de unde le vine numele...

      Ștergere
  3. o zi, nu te vizitez si uite apari cu croitorul... :) n-am ajuns pana la final,dar am zambit si m-am intrebat ce treaba ai cu "goanga" asta. Daca primeam o bulina rosie, te scuteam de cautari!
    Cu siguranta, acum ai aflat ca sunt de multe feluri si culori, (de fag, de stejar) si da, majoritatea il cunoastem din copilarie, din insectarul de clasa a v-a.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu in clasa a V-a eram ocupat sa descopar modalitati noi de a-mi juli genunchii, am stat departe de insectare... Daca mai dau de vreunul, care sta cuminte la pozat si-mi face probleme dupa aia, o sa te caut! :)

      Ștergere
  4. Fain blog ai. Chiar asteptam sa mai postezi. Numa bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. clar, m-am lamurit :) insectarul il faceam in a VI-a, deci ma corectez, singura.

    Si zambesc, gandindu-ma, ca va fi o adevarata provocare pentru tine sa ma si gasesti :)

    Urmatoarea poveste?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Urmatoarea poveste acum o caut... Sper sa nu dureze mult. :)

      Ștergere
  6. Mihai,
    faina poza cu croitorul! Îmi amintesc de carapacea lui tare, in clasa a VI-a la insectar faceam schimb: croitor contra altor insecte. Croitori erau destul de mult de multi in padurile de pe dealul Bucitu. Si mai are goanga asta niste clesti grozavi:-)
    Sa vad ce insecte gasesc saptamana viitoare in Africa...
    Dau de stire!
    Pe curand

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca o sa vezi ce insecte o sa te gaseasca pe tine in Africa... :) Mai pune pe undeva si niste poze, ca mergi pe unde noi nu o sa ajungem prea curand. Bafta!

      Ștergere