sâmbătă, 17 martie 2012

Suntem în grafic

De când a început primăvara să dea semne că e timpul ei, mă tot învârt prin pădure poate, poate găsesc vreun ghiocel, ori vreo brânduşă, care-s "vestitorii" clasici... Dar nimic... Nu că aş avea nevoie să-mi vestească cineva că vine primăvara; am aflat asta imediat ce am constatat că dacă's în ţoale de iarnă, chiar dacă stau în fund pe-o buturugă, mă trec năduşelile; dar aş face şi eu nişte poze.
Deci la mine în pădure (adică pădurea care-i cel mai aproape de casă), nu-i cu ghiocei şi brânduşe, e cu viorele (scilla bifolia). Deși nu-s așa spectaculoase au și ele farmecul lor. Le găsești în mici pâlcuri pe unde pădurea e mai rară și dacă le-ai găsit o dată, la anu' le găsești tot acolo; adică îs perene. Au tot timpul două frunze și sunt 6 - 10 floricele, de regulă albastre, pe o plantă. Dacă le-ai văzut o dată le ții minte. Chiar dacă au puțin polen, albinele bâzâie pe la ele, că pe vremea asta nu prea e altceva. Despre uzul lor medicinal e mai bine să uiți, 3 grame sunt suficient pentru a produce diaree, vomă, aritmii și dacă te-a părăsit norocul, chiar stop cardiac.
Salcia și alunul își arată deja mâțișorii. Dacă reușești să pornești mai de dimineață mai prinzi roua pe ei.
Alunul e probabil cel mai harnic dintre arbori, până să dispară cu totul zăpada din pădure a și început să-și scuture polenul. Mâțișorii lui sunt deja bine deschiși și chiar dacă-l scuturi un pic, abia dacă mai lasă un pic de polen ca un foarte fin praf auriu.
E primăvară. Dacă după toate astea mai are cineva îndoieli, lăsați-le deoparte, suntem clar în grafic, șarpele de apă (natrix tessellata) a ieșit de la hibernat. E încă plin de lut, din gaura în pământ unde și-a petrecut iarna. E apatic, așa că în prima fază face pe mortul, strategia lui preferată când nu poate fugi, dacă vede că nu ne-a păcălit devine un pic irascibil și ne sâsâie fără prea multă dăruire... Nu te poți aștepta la prea multă vioiciune, a hibernat probabil 4 - 5 luni și nu cred că a apucat să bage nimic în burtă.
Nu-i veninos, dacă-l vezi lasă-l în pace, e deja pe lista roșie  și asta nu-i de bine...
Se hrănește în sau pe lângă apă, cu pești, mormoloci, broaște și rareori cu șoareci. La maturitate poate fi mai lung de un metru. Dacă-l stresezi tare o să lase un lichid urât mirositor din cloacă, adică pe la capătul care nu mușcă...
Acolo unde încă mai e pădure e de bine, abia aștept să-ntind hamacu'...

Haideţi pe afară şi aveţi grijă de voi! 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu