sâmbătă, 23 ianuarie 2016

Ger

După sărbători... Nu aveam nici o intenție să ies pe undeva, stăteam înfundat în fotoliu, cu ochii în televizor și încercam să procesez excesul de maioneză. La televizor: știri... Mă rog, amalgamul de bizarerii, noninformații, platitudini, isterizări și cretinătăți, care în vremurile și pe plaiurile astea trec drept știri. Rubrica meteo: ger peste tot. La final, crainica, cu o privire care se dorea convigătoare și cu un ton care trăda un pasaj scris cel puțin cu majuscule, dacă nu chiar cu majuscule bolduite, subliniate și poate chiar înroșite, produce concluzia finală a știrilor, informația care trebuie neapărat să o reții dacă vrei să apuci ziua următoare: "NU UITATI, NU IEȘITI AFARĂ DIN CASĂ!"
Plin de emoție mă îndrept către ușă, deschid, scot nasul, respir: ger, dar senin. O zi cu potențial. Perfect pentru o ieșire undeva aproape. Un termos cu ceai peste bagajul normal, haine ca pentru ce am vazut că e afară, mănuși un rând în buzunare și un rând în rucsac.
La marginea pădurii gerul a înfrumusețat chiar și gunoaiele... O sticlă de plastic abandonată, arată acum cum n-a arătat vreodată. 
plastic bottle
Ca orice forță a naturii, gerul acționează fără discriminare, nu contează cine sau ce ești, ai parte de același tratament. 
În colțurile de pădure neatinse de puțina ninsoare care a ajuns pe la noi, frunzele de stejar sunt parcă tivite cu chiciură.
oak leafs
În copacul de la marginea poienii, un vânturel își amână câteva secunde zborul, pentru a mai zăbovi puțin în razele de soarelui de dimineață... Suficient timp să fac în sfârșit o poză pe care am ratat-o de prea multe ori. Gerul are totuși niște avantaje...
common kestrel
O gaiță face scandal într-un copac protejat de o încregătură de boscheți. Gaițele sunt notorii pentru că imită sunetele altor păsări, acum nu știu dacă face ca ea sau ca altcineva... Ciugulește de pe crengi ceva, nu mi-e limpede ce, eu nu văd decât niște licheni... Din când în când se oprește și țipă, nu pot să descriu altfel sunetul. Gaițele sunt deseori primele care dau alarma pentru toată lumea atunci când văd un pericol.
Eurasian jay
Către interiorul pădurii, dau de un "buchet" de bureți de fag (pleurotus ostreatus), împodobiți parcă cu beteală. Nu e cazul să-i culeg, că-s cam trecuți... Daca erau mai tineri, înghețul nu ar fi fost o problemă, specia asta de bureți ca și alte specii de iarnă conține niște chestii care îi permit să coboare temperatura la care e efectiv afectată de îngheț...
oyster mushroom
Acu'  că am zis asta, mi-am adus aminte că și rucsacul meu conține niște chestii care m-ar dezgheța un pic... 
Pauză de ceai... 
Haideţi pe afară şi aveţi grijă de voi! 
3 comentarii:

 1. :) am renuntat sa ma mai uit la tv., acum ceva ani...
  Viata si povestile adevarate sunt afara :)

  frumos, ca de obicei!

  RăspundețiȘtergere
 2. Ceau Mihai, ce adresa de mail mai ai?
  Am incercat sa-ti trimit niste poze de prin lume.
  Fozzie

  RăspundețiȘtergere