marți, 26 iulie 2016

Două codobaturi


Întotdeauna am crezut despre codobatură că e ceva mare și rău, o ființă care cuibărește mai degrabă în imaginație decât pe marginea unei poteci pe care aș putea eu păși vreodată. Neapărat trebuia să fie mare și neapărat trebuia să aibă o uitătură rea, iscoditoare, tăioasă. De prin care poveste m-am ales cu impresia asta, nu știu să vă spun acuma, dar o să mai caut.
Nu știu în ce fel o fi greșit pasărea asta față de neamul nostru, pe care babă ancestrală o fi agasat-o, dar e plin în folclor de povești urâte despre ea. Ba că ar fi veșnic nesătulă , ba că ar fi furat coada de la o altă pasăre. E într-adevăr mereu în mișcare, în căutare de gâze și nu stă locului defel, dar eu aș zice că-i mai degrabă harnică. Cât despre coadă, da, o flutură tot timpul de parcă ar fi tare mândră de ea, pe la sate se zice că bate din coada, de unde și numele codobatură. 
Mai rău decât atât, ochii de codobatură apăreau și prin "rețetarele" vrăjitoarelor.
În total dezacord cu noi, letonii consideră codobatura albă simbol național. Ce le place lor așa de tare la ea și de ce nu ne place nouă deloc, e greu de priceput. E drept că letonii au și un copac național și chiar și o gâză naționala. 
De unde vine diferența asta de percepție față de natură în general? Nu neapărat diferența între noi și letoni, mai degrabă diferența între felul în care percep natura popoarele din nordul Europei și noi ceilalți. Unul din motive poate fi că popoarele nordice din zona actualelor țări baltice au rămas păgâne, având forme de credințe conectate la natură, ceva mai multă vreme, motiv pentru care au existat Cruciadele Nordice, după ce Cruciadele au devenit nerentabile...
Iarăși s-a făcut târziu... Iarăși delirez... Înapoi la codobaturi.
E frumos că numele își cam păstrează semnificația în majoritatea limbilor, italienii îi zic batticoda, iar englezii wagtail.
Pe la noi sunt mai comune, codobatura alba (Motacilla alba) și codobatura galbenă (Motacilla flava).
Prima dată când am văzut o codobatură albă (de fapt mai multe), coboram către un sat în spatele unei turme de vaci. Codobaturile alergau caraghios de repede prinzând din zbor gâzele pe care vacile le stârneau din iarbă. Stilul ăsta de hrănit în urma turmei le-a atras în unele zone numele de văcărițe.
Am făcut și niște poze atunci, dar nu le mai dau de urmă... Poate revin cu o completare...
Îi place să vâneze pe lângă ape și în locuri deschise.
Motacilla alba
Codobatura galbenă, e ceva mai mică și are coada mai scurtă, dar e la fel de mândră de ea.
Chiar dacă coloritul e cum nu se poate mai diferit, alura, comportamentul și felul de a se mișca sunt izbitor de asemănătoare. Chiar dacă nu ai auzit nimic despre ele, e cât se poate de evident că sunt înrudite.
Motacilla flava
Ambele păsări sunt migratoare și ambele iubesc zonele mai joase din preajma râurilor, sau întinderilor de apă. Codobatura galbenă își face cuib pe sol, iar cea albă folosește scorburi și crăpături naturale în stânci. 

Motacilla flava
Despre codobatura galbenă unii autori spun că ajunge rareori și în zonele de munte, dar I. Simionescu în Fauna României apărută în 1938, îi spune acesteia de-a dreptul codobatură de munte. Micuța din poza de mai sus, pare că se simte destul de bine undeva în preajma altitudinii de 2000m, pe malul unui mic lac. Ce să zic, și eu m-am simțit foarte bine acolo, câtă vreme a fost soare...


Haideţi pe afară şi aveţi grijă de voi!


7 comentarii:

 1. Fein Misule ca mai scri ceva despre Natura! Ti-am dus dorul!!! Acum "Codobatura" dupa mine inseamna popular ca este cineva ce: isi bate coada, continu!!! In germana numele ei are cu totul alata semnifiucatie , dar un lucru e sigur: Este o frumusetze sa o vezi cum cauta hrana!!!! Felicitari ptr. poze!
  PS: Aici era bine daca putea-i s-o filmezi atunci vezi cum "bate din coada"!!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Merci.
   Cu filmatul e greu. Ca sa faci un film de macar 3 minute sa aiba sens sa-l pui pe internet, trebuie sa filmezi macar 30 de minute. Asta insemna macar o zi plina in teren daca nu chiar doua, apoi editarea manaca si ea timp... De fapt stii cum e, ca nu esti nici tu strain de toate astea.. Am nevoie de mult mai mult timp decat am eu acum.

   Ștergere
  2. :) fain... in fiecare primavara ma bucur de salutul lor, mai nou le simt prezenta desi nu le prea vad...pasari linistite, de altfel :)
   asta este povestea lunii iunie sau iulie?! :)

   Ștergere
  3. E si pe iunie si pe iulie, ca de aia am pus doua codobaturi nu doar una. Credeam ca e evident pentru toata lumea. :)

   Ștergere
 2. mda... foarte tare !
  no, stii ca ardelenii se prind mai taziu :) sau deloc?! :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Codobatura galbena e diferita de codobatura de munte. Cea din poza e codobatura de munte (Motacilla cinerea).
  Pe Caras e plin de ele si albe si de munte.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Merci de corectura. La prima poza sunt sigur ca ai dreptate, la a doua o sa caut prin originale dupa un unghi mai bun... Oricum o sa gasesc o cale sa corectez informatia candva... Pe Caras eram cu ochii dupa pesteri, codobaturi n-am vazut... :)

   Ștergere