miercuri, 30 noiembrie 2016

Coasta Jurasică

Dis de dimineață am trecut în mare grabă printr-un minimarket, am cumpărat tot ce mi s-a părut mie că se poate înghiți fară mari impedimente și mă poate ține cu motoarele turate până mai pe seară. Acu' mă-nfrupt și-mi vin idei cretine de afaceri. Cel mai tare mă amuză un mic cofraj în care-s cuibărite și trase-n țiplă două ouă fierte, gata decojite. Culmea decadenței capitaliste, auzi tu, ouă fierte gata decojite! Cât răsfăț! Ce condiționare către neputință a unei nații care și așa a dus-o prea bine. Dar le-am cumpărat... Deci cine-s eu să comentez? 
Îmi imaginez o linie de decojit ouă, eventual importate gata fierte din China. Poate ar merge și la noi, da' nu așa mecanizat, mai bine cu niște babe...
Stau la soare cu spatele la peretele de calcar, care radiază un pic de căldură, chiar dacă e o zi destul de rece. În spatele meu într-o mică adâncitură, s-a adunat niște sare în urma evaporării apei de mare. 
lunch time, sea salt
Îmi imaginez cum cu mii de ani în urmă ceva homo mai mult sau mai puțin sapiens, își punea și el sare pe bucate, într-un loc asemănător cu ăsta. În vreme ce presar sarea de mare râșcâită din micul bazin natural, pe oul de minimarket, mă gândesc cum gestul ăsta simplu și firesc unește peste timp două momente, despărțite de milenii de istorie.
M-a bătut soarele-n cap... Prea multă filozofie pentru o pauză de masă.
S-a întâmplat sa fiu în Anglia pentru scurt timp și cum e natură la noi, e natură și pe aici așa că am plecat să văd ce-i la ofertă. Azi am ales să parcurg o mică bucată din Coasta Jurasică. Dintr-un orășel cu bere bună Swanage, pâna la Seacombe Quarry, cu o pauză de poze la Dancing Ledge. Am zis că orientarea nu poate fi o problemă, pe o parte e marea și pe cealaltă e dealul... Simplu. Kilometrajul l-am estimat ochiometric de pe diverse hărți online. 
Peisajul e spectaculos, dar oarecum monoton, câteva vechi cariere de piatră abandonate, condimentează traseul și-ți dau ocazia să cobori pâna la apă, în rest faleza e neabordabilă. 
Tilly Whim Caves e un exemplu de astfel de carieră. Bineînțeles totul e închis, blindat, să nu cumva să se accidenteze vreun june în căutare de aventuri... Trist... Aș fi fost curios.😉
paraglider on Jurassic Coast
Pe drum fiecare se distrează cum poate. Unii profită de curenții ascendenți, generați la întâlnirea mării cu faleza stâncoasă.
simple fun
Alții găsesc soluții mai simple... La asta cu gardul, m-as băga și eu...
Pe drum am devenit neobișnuit de încrezător în puterile mele, dar m-am dezumflat rapid și mi-am dat seama că-s doar neobișnuit de prost... Prost informat adică. Deci parcurgeam orele de pe tăblițele indicatoare în maximum 20 de minute... La început am crezut, bineînțeles, că evident le sunt mult superior puturoșilor de britanici și mă mișc ca un semizeu, datorită fondului genetic superior moștenit de la dacii liberi, care după cu știm cu toții erau miezul din dodoașcă... 
miles not hours
Dar trecând pe lângă un grup, care se holba la un indicator, am dedus din discuție, că ceea ce credeam eu că sunt ore sunt de fapt mile...  Mi s-a scurs zâmbetul disprețuitor de pe moacă.
La Dancing Ledge, marea completează periodic apa din micul lac artificial folosit de localnici pe post de piscină. Totul arată ca o minune a naturii, dar e tot o fostă carieră, de unde blocurile de piatră erau încărcate direct pe corăbii. 
little bird
O mică pasare căreia nu știu încă să-i zic pe nume, cercetează toate crăpăturile și micile bazine cu apă de mare.
under a rock
Vegetația pe coasta asta bătută permanent de vânturi, nu e foarte spectaculoasă, dar dacă cauți în apropierea solului printre ierburi, pe lângă pietre, găsești multe chestii fotogenice. Dacă aș știi și cum să-i spun m-aș bucura...
fossil print
Amprentele lăsate de fosilele care fac această coastă faimoasă sunt vizibile peste tot. 
Pe drumul de întoarcere prognoza căreia i-am dat "ignore" de dimineață, m-a ajuns din urmă. Ultimele ore pe drumul de întoarcere am avut parte de o foarte britanică ploaie... Dar după o oră petrecută într-un foarte britanic pub, m-am recuperat... 


Haideţi pe afară şi aveţi grijă de voi!

6 comentarii:

 1. Ai avut o vreme minunata! Ploaia nu a facut decat sa-ti amintesca de oboseala. Cat despre cele 2 oua fierte....chiar sunt de ajutor in cazul de fata; unde ai fi aruncat tu cojile? Aveai ziarul de la soanca cu tine? Nu! pai vezi, ce bine ca le-au curatat, poate niste romanasi, departe de casa...nu chinezi..

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ploaia m-a instigat la beutura. :) Zici bine, multi romanasi departe de casa, am auzit romaneste unde nu mi-as fi inchipuit...

   Ștergere
 2. salutare :) deci prin UK te-ai "pierdut"...
  interesanta poveste desi imi plac mai mult cele de-acasa :)
  cred ca pasarea ta este sturzul de apa- Seiurus motacilla L, un punct de plecare daca mai ai si alte poze :)
  oare pe unde te-o prinde Craciunul ?! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Numa un pic m-am pierdut prin UK. :) Merci mult pentru ajutor cu pasarea, un punct de plecare e mare lucru, mai ales cand stai rau cu timpul.
   Craciunul sper sa ma prinda undeva cu zapada, ceea ce va doresc tuturor. :)

   Ștergere
 3. Fain Misule! Ai mai vazut ceva nou pe lumea asta! Dar Natura este la fel de frumoasa daca sti s-o privesti cu ochi de cunoscator!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da Guenti, in natura gasesti oriunde si oricand ceva frumos si de cele mai multe ori nu costa nimic. :)

   Ștergere