luni, 17 iulie 2017

Fierăstrău din sârma

Acum vreo câțiva ani mi-am luat un fierăstrău din sârmă. Am luat unul relativ ieftin să-mi dau seama dacă e ceva ce mi-ar putea fi util sau mai degrabă nu. La prima impresie mi s-a părut fragil, dar n-am exclus posibilitatea de a tăia totuși ceva cu el. A mai durat ceva vreme până am ajuns cu el la pădure.
wire saw
L-am dat pe după baza unui lăstar dintr-o serie crescuți pe un trunchi aplecat de salcă și după vreo  trei  mișcări m-am blocat. Am verificat să  trag cât mai drept și cu mânerele în același plan, am verificat și dacă tăietura nu se închide din cauza direcției în care se înclina lăstarul, dar nu am găsit motive ca treaba să meargă atât de prost cum mergea... Concluzia e că în cazul în care fierăstrăul face un "U" pe după lemnul care încerci să-l tai, lama se blochează după câteva mișcări. Ținând cont de cât de subțire este sârma, nu cred că mai multă forță ar duce la un rezultat pozitiv.
A doua cale de a-l folosi e să ții lama perfect întinsă și să faci o mișcare de du-te vino, mișcând brațele doar din coate... Folosit astfel funcționează, dar mișcarea e foarte nepractică și nu poți să tai cu un efort rezonabil decât crengi relativ subțiri, ce pot fi tăiate mult mai ușor cu un cuțit.
A treia cale ar fi să-l folosești cu un partener, dar n-am avut...
A patra cale e să confecționezi un arc dintr-o cracă/nuia  flexibilă, care să țină fierăstrăul întins. N-am mai rezistat să o încerc și pe asta, că mă dureau mâinile de la nenorocitele de inele de sârmă. Așa că l-am dat dracului și am concluzionat că-i porcărie ingenioasă dar inutilă.
A mai trecut ceva vreme de atunci și zilele trecute m-am hotărât să-i mai dau o șansă.
După experiența de mai înainte am venit cu o strategie în trei pași: 
1. nu îmi mai bag degetele prin inelele alea,
2. primele tăieturi le fac ca să confecționez un arc pentru fierăstrău,
3. ca să pot să-l consider o unealtă valabilă trebuie să pot tăia relativ eficient lemn verde cu diametrul de macar trei degete.
Înainte de orice am tăiat două bucațele de lemn pentru mânere și am folosit două bucle de șnur ca să le prind de inelele fierăstrăului.
wire saw with toggle
Cu mânerele montate pe fierăstrău, am tăiat o ramură flexibilă dar suficient de groasă ca să pună ceva tensiune  fierăstrău, am adus-o la dimensiune (1) și am făcut în fiecare capăt o crestătură în care să fixez fierăstrăul de sârmă (2). M-am străduit să mențin sârma fierăstrăului cât mai dreaptă și totul a mers foarte bine, dar asta e fezabil la nuiele nu la lemne mai adevărate.
wire saw use
Când am îndoit bățul pentru arcul fierăstrăului, m-am grăbit un pic, nu l-am luat suficient de ușurel și a început să se despice, dar m-am oprit, am bandajat (matisat) despicătura cu un nod de supralegătură, apoi am continuat mai cu atenție. Am flexat bățul progresiv pe toată lungimea până când l-am curbat suficient pentru a fixa sârma fierăstrăului în crestăturile de la capete.
wire saw use
În apropiere era o creangă groasă de stejar, ruptă de vânt relativ recent, avea frunze încă oarecum verzi și avea câteva ramificații cu grosimea pe care o căutam. Mi-am ales victima, am dat drumul la cronometru și m-am apucat de tăiat într-un ritm care să nu mă stoarcă de vlagă. Adică n-am încercat să bat vreun record, am vrut să estimez cam câtă treabă poți să faci, nu cât de repede poți să tai o cracă... Am terminat în vreo 3 minute jumate.
survival saw use
Mai departe am zis să încerc și o variantă care să-mi permită să-mi fac o idee despre cât de eficient ar fi de folosit în două persoane. Am demontat fierăstrăul de sârmă de pe arc și am scos una din bucățile de coardă elastică, care le am de obicei cu mine, atunci când am foaia de cort în rucsac. La un capăt am pus coarda elastică și am legat-o de un ciot care era pe direcția de tăiere și ceva mai jos decât creanga ce voiam să o tai, iar la celălalt capăt am pus iarăși  mânerul de lemn. De data asta a durat ceva mai mult de 7 minute...
survival saw use
Probabil că dacă aveam la celălalt capăt un partener ar fi fost mult mai rapid, coarda elastică a fost un pic scurtă și practic am folosit doar jumătate din lungimea fierăstrăului, iar presiune la tăiere am aplicat eficient doar la capătul meu...
După ce am terminat de testat fierăstrăul am observat că unul din inele s-a deformat.
deformed ring
Probabil aș fi putut evita asta dacă îl foloseam cu foarte multă atenție, dar pe de altă parte fierăstraiele astea sunt destinate tocmai pentru situații în care nu prea mai ești capabil de foarte multă atenție...
Acuma dacă tot m-am apucat de teste, am zis să testez și câteva mituri care circulă pe internet despre cât de ușor este să improvizezi un astfel de fierăstrău din diferite tipuri de sârmă.
Am încercat cu cablu împletit din sârmă și cu sârmă zincată, ambele de 2mm diametru, ambele le-am încercat pe același lemn, ambele montate pe arc.
Cu cablu împletit poți să treci de scoarță, după care nu se mai întâmplă aproape nimic. Ca să încerc să cresc șansele am ciupit cu cleștele (1), din loc în loc, câteva fire - nu am sesizat vreo îmbunătățire.
Cu sârmă pusă într-un singur fir nu treci nici de scoarță. Ca să cresc șansele am pilit (2) o serie de crestături - cu sârma crestată am reușit să trec de scoarță și cam asta a fost tot...
trying an improvised survival saw
Sârma împletită a fost nouă, probabil dacă găsești vreo vechitură plină de tetanos cu fire ruginite și parțial rupte, poți să tai ceva, dacă timpul și efortul depus nu sunt o problemă... 
După ce am terminat cu toate astea am mai găsit pe internet câteva  posibilități pe care o să le enumăr aici, dar pe care nu cred că o să le testez vreodată, decât dacă o să fiu extrem de plictisit...
Buclă de sârmă zincată răsucită, rezultatele sunt ceva mai bune decât cu sârmă într-un singur fir, cum am folosit eu... Articolul aici.
Sârmă ghimpată - din câte m-am prins eu ghimpii trebuie scurtati cu un clește. Mă îndoiesc că e eficient și dacă ai cu tine clește să scurtezi ghimpii...
Fâșie de plasă de sârmă subțire (cum se folosește la cotețe) răsucită - arată destul de capabilă să zgârie rău, dar mă îndoiesc că se poate compara chiar și cu cel mai ieftin fierăstrău de sârmă.
În concluzie, fierăstrăul de sârmă nu l-aș folosi decât montat pe vargă flexibilă sau cu un partener - alte modalități de folosire sunt doar risipă de energie. 
Fierăstrăul de sârmă improvizat e doar un basm repetat pe internet de oameni care au citit asta undeva dar probabil nu au încercat niciodată.

Dacă știe cineva, pe testate, un model de fierăstrău de sârmă de bună calitate, să-mi dea un link în comentarii.


Haideţi pe afară şi aveţi grijă de voi!


  

5 comentarii:

  1. Buna ziua.Bag sama ca faci ceva pregatiri pentru niscaiva supravietuire fortata,numai asa poti sa justifici munca de chinez care o prestezi.Iti multumesc pentru postarile tale ,abia astept sa te citesc.Sa auzim de bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numai bine si tie. Da, cateodata e cam munca de chinez...

      Ștergere
  2. https://www.youtube.com/watch?v=C65ayLVmUdg
    La un moment dat l-am testat si eu in cadrul unui proiect foarte drag mie. Pentru mine, fierastraul de sarma MADE IN CHINA este de 10 ori mai eficient decat orice alt ferastrau de buzunar, daca te obisnuiesti cu modul in care functioneaza. Aveam un filmulet in care aratam totate modalitatile in care il poti utiliza si fiecare functiona foarte bine (singur, cu arc, in tandem).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La busteanul pe care l-ati atacat, a fost cu adevarat extrem testul vostru. :) Am vazut ca si la voi a cedat inelul... Cum ai vazut din blog, experienta mea e un pic diferita, nu l-as folosi singur decat ca sa fac prima taietura pentru varga arcului... Simpatic filmuletul. :)

      Ștergere
  3. INCEARCA CU UN LANT DE DRUJBA

    RăspundețiȘtergere