duminică, 28 aprilie 2013

Zeamă de copac

A fost o primavară nehotărâtă, atunci când a fost ea nehotarâtă, că acu' e deja vară, așa că și eu am fost cam derutat... Anul ăsta mi-am propus să nu ratez perioada când dă seva prin copaci și să-mi iau și eu o porție. Cu materialele necesare a fost simplu: un metru de furtun de 10mm, câteva peturi, niște sfoară, un burghiu proaspăt de 10mm și un băț uscat de alun. Perioada a fost mai greu de nimerit, ideal e să prinzi o perioadă în care noaptea încă îngheață, iar ziua temperatura ajunge la 15 grade. În general asta se întâmplă în martie până la început de aprilie și  durează  vreo două săptămâni. Poți lua sevă de la mai multe specii și nu la toate pleacă în același timp. Pe la noi mesteacănul e cel mai cunoscut pentru sevă. Sevă de mesteacăn abia dacă pot spune că am gustat, doar așa dintr-o înțepătură de brișcă și cum am pus gura direct pe copac, nu știu să vă spun dacă gustul era de la scoarță sau de la sevă... Era si-un pic de la seva că era ușor dulce... Dar asta e din alte timpuri când era important să umblu mult și pădurea doar se derula pe lângă mine, fără ca eu să fiu cu adevărat conștient cât de importantă e pentru mine... Am învățat multe atunci, dar nu despre pădure... Mestecenii's departe acuma, dar nu-i bai, găsim alte variante. 
La pădure, pe jos e totul verde, copacii au muguri dar n-au frunze, toate astea sunt semne că probabil nu am ratat de tot perioada. Intru bine în pădure, mă îndepărtez puțin  de drumuri și după câteva rotocoale găsesc un jugastru numa' bun și până las rucsacul jos mai văd încă vreo doi pe aproape. E bine. Jugastrul (Acer campestre) e neam cu arțarul. Seva e bună de băut proaspătă, nu are rost să încerci să faci sirop din ea, are conținut de zahăr mult prea mic.
Trebuie să alegi un copac matur, asigură-te că are diametrul de măcar 25cm.
Dacă te pui ușurel în genunchi, cum nu-i rușine să stai în fața unui copac frumos, ești exact la înalțimea corecta să te proptești cu burghiul în copac și să dai gaura din care vei colecta seva. Nu e nevoie de o gaură mai adâncă de 3-5cm, de 10mm diametru.
 Abia la al treilea jugastru curge ceva sevă, așa că bag bine o bucată de furtun cu un capăt în gaură și altul în sticlă, fac un nod cabestan pe gâtul sticlei și dau sfoara pe după copac și asigur toată instalația cu o fontă ca la șiret. Cât stau să mă uit cum picură seva, mă gândesc să încerc și la carpen (Carpinus betulus). Carpeni sunt destui pe aici, deja văd câțiva măricei lângă un buștean căzut, unde și pădurea e un pic mai rară.
 La primul carpen curge seva ca la robinet, mă grăbesc să pun sticla și cu moralul ridicat mă grăbesc să pun și ultimele două peturi la alți doi frați de-ai lui. Curge bine la toți trei. Pentru jugastru se pare ca e un pic târziu, dar pentru carpen am venit la timp.
 Îmi adun toate lucrurile la bușteanul căzut și din bățul uscat de alun care l-am adus cu mine, pregătesc niște dopuri cu care voi astupa toate găurile care le-am dat pentru colectarea sevei, inclusiv cele de la copacii unde nu a curs nimic. Cum mai am destul de asteptat până strâng o cantitate decentă de sevă, mă apuc să cioplesc un mai dintr-o ramură a bușteanului pe care m-am așezat.
 După o vreme de meșterit cam așa arată maiul alături de uneltele cu care l-am făcut. 
După vreo oră jumate de când am pus primul pet, am zis că-i de-ajuns și am plecat să strâng "recolta". Petul din stânga e ce s-a strâns de la jugastru, iar celelalte trei sunt de la carpeni.
Cu doapele în buzunar, fierăstrăul și maiul, am plecat să astup toate găurile. Asta e o chestie foarte importantă pentru că pierderea sevei slăbește copacul și gaura lasă calea deschisă pentru tot felul de dăunători. 
După câteva lovituri temeinice de mai dopu-i la locul lui, iar seva va umfla lemnul uscat din care e făcut acesta, închizând gaura perfect.
Partea din dop care rămâne înafară trebuie taiată aproape de copac, dar nu prea aproape, ca să nu-i rănim scoarța.
După ce treaba e gata, uite așa trebuie să arate.
Acuma că treaba-i gata să începem cu gustatul. 
Seva de jugastru are o ușoară tentă roșiatică, dar în rest e  limpede. Gustul e foarte vag dulce cu o aromă destul de distinctă de lemn.
Seva de carpen e perfect limpede. Gustul nu e dulce în nici un fel, în schimb are o ușoară aromă de fructe. Mie mi-a plăcut foarte tare. Are un gust PROASPĂT, ăsta-i cuvântul cel mai potrivit.




Haideţi pe afară şi aveţi grijă de voi! 


10 comentarii:

  1. Salut.Faina treaba despre colectarea sevei .Anul acesta in zona mea jugastrul a inceput sa traga seva in locurile insorite de la jumatatea lunii februarie.Apoi urmeaza mesteacanul,carpenul si chiar nucul.In zone umbrite pe vai si la munte acum o fi in toi.Iti urez un Paste fericit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre nuc am aflat si eu in vreme ce pregateam povestea asta. M-am mirat foarte tare. Paste fericit si tie.

      Ștergere
  2. Buna ziua, aveti cumva de vanzare seva de mesteacan si de carpen???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu. Recoltarea de cantitati mari si in mod repetat, face rau copacului, deci ar trebui sa ai plantatia ta ca sa faci asa ceva. Recoltarea la scara mare se practica doar prin tarile nordice, acolo copacii produc mai multa seva. Seva ca atare se altereaza destul de repede, daca vrei sa o pastrezi mai mult de o zi doua trebuie sa o pui in frigider si chiar si acolo nu o poti pastra mai mult de o saptamana, o poti folosi in cure de primavara. Din seva de mesteacan se poate face sirop, care are cam aceleasi calitati ca si seva. La noi poti gasi doar sirop de artar http://vegis.ro/sirop-artar-grad-a-bio-250g-rpz1400025.html .
      Sper ca ti-am fost de ajutor.

      Ștergere
  3. E vreo problema daca se recolteaza seva pentru uz propriu din padurea de mesteacan de langa Maneciu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Se poate recolta seva de nuc

    RăspundețiȘtergere
  5. Bună ziua.
    Eu am tăiat niște crengi din nuc și curge mereu din ele.
    Nu mă pricep, vă rog îmi spuneți ce aș putea face cu această sevă?
    Și ce să fac să nu mai curgă?

    RăspundețiȘtergere
  6. sunt interesar de tema . de la ce arbori se mai poate recolta seva ? cum e cu nucul ?

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună. Fain articolul. Ce copaci produc sevă numai bună pt sirop? Și care nu? În mare... din ce se întâlneşte/cultivă în România sau în general în zona est-europeană. Îi putem planta și noi, nu? Nu e necesar să fie sălbatici...

    RăspundețiȘtergere