marți, 30 iulie 2013

Supralegătura

Mi-am luat niște sfoară, din asta mai rustică, să meșteresc ceva pe lângă casă... De o vreme simt nevoia să mai am pe lângă mine și lucruri făcute, nu numai cumpărate. Sfoara e o sfoară împletită din fibre de sisal și de pe raft a venit cu niște bandă scotch pe fiecare capăt, ca să nu se destrame.  Asta cu scotchul e treabă de mântuială, dacă tot e să folosești sfoară naturală, atunci trebuie să înveți și cum să o împiedici să se destrame, tot așa, natural. 
Nodul care se face pe capătul sforii  pentru a împiedica destrămarea, când l-am învățat, l-am învățat ca nod de matisare (matisire mai zic unii). Nu mi-au plăcut niciodată cuvintele prea tehnice, așa că am căutat altceva. Am găsit că-n engleză îi zice whipping knot și l-am găsit și pe la unii, care cred că de la americani vin toate, prezentat ca "nod de biciure" (???)... Trist! Foarte trist! M-am enervat și am socotit că e cazul să sap mai adânc. Într-o carte din 1938, "Sub poală de codru verde - Manualul Taberilor Străjerești", am găsit același nod prezentat simplu ca supralegătura. Simplu, românește și la obiect, pentru că nodul exact asta face, e un nod pe care îl legi peste ceva.
Iată cum se face supralegătura: cu un capăt de sfoară mai subțire, faci o buclă pe care o așezi peste sfoara mai groasă (poza 1); înfășori peste buclă, cât mai strâns sfoara și la fiecare trei ture mai strângi suplimentar (poza 2); după ce dai vreo zece ture, treci capătul cu care ai înfășurat, prin ochiul buclei (poza 3); cu o mână ții spirele strânse, în timp ce tragi prima data de capătul de jos, ca să închizi bucla, apoi tragi puternic de ambele capete, pentru ca spirele să se strângă una în alta (poza 4); tai cât mai scurt capeții sforii cu care ai făcut supralegătura și apoi tai capătul de sfoară de sub supralegătură (poza 5); la sfârșit arată așa (poza 6).
Dacă mergi pe la pădure, pe munte, la pescuit sau mai meșterești pe lângă casă, o să găsești o grămadă de utilizări pentru nodul ăsta, așa că nu o să încerc să le enumăr pe toate... 
Poți să învelești toartele de la o oală, un mâner de găleată sau mânerul unei unelte. Eu am folosit supralegătura să învelesc mânerul unui topor.
Poți să folosești supralegătura să legi un mănunchi de nuiele pentru o mătură, poți să o folosești în scop decorativ, sau poți să legi mai multe bețe împreună, pentru a le spori rezistența sau pentru a obține un băț mai lung (leagă cel puțin în două locuri).
Cam atât, dar sunt sigur că mai găsești tu și altele.



Haideţi pe afară şi aveţi grijă de voi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu