marți, 26 septembrie 2017

Orientare - metoda umbrei

Câtă vreme mai e soarele pe cer și polii mai sunt la locul lor, am zis să încerc și metoda asta de aflare a punctelor cardinale. Nu-i vreun mare mister, în teorie toată lumea pare să știe tot ce e de știut despre asta - în practică, puțini se deranjează să  încerce. 
Unul din motivele pentru care eu nu am pus-o în practică până acum, e că pare ușor de ținut minte și totul pare atât de simplu încât nu merită să-ți pierzi timpul cu ea dacă nu ai cu adevărat nevoie. Dar o dată ce te deranjezi să o pui în practică îți dai seama nu numai că e chiar mai simplu decât ai crezut, dar e și mult mai rapidă decât aveai impresia. Nu e nevoie de ore ci doar de 10 - 15 minute pentru a face o determinare suficient de precisă pentru o orientare generală.
M-am apucat să fac treaba asta într-o pădure nu tare rară, așa că a trebuit să mut o dată instalația și să o iau de la capăt, pentru că n-am reușit să anticipez corect cât o să stea lumina soarelui pe petecul care l-am ales.
Deci am înfipt bățul și am marcat cu un bețișor vârful exact al umbrei. E bine să alegi un băț un pic mai năltuț dacă vrei să termini repede - cu cât bățul e mai înalt cu atât mai rapid obții o diferență notabilă de la un vârf al umbrei la altul.
Primul reper
Nu e nevoie ca diferența asta să fie foarte mare, un lat de palmă e suficient. Când ai o diferență semnificativă, pui al doilea reper exact în vârful umbrei. Eu am pus o nuia dreaptă care unește cele două repere. Poți să tragi o linie. Poți să nu mai pui al doilea reper ci doar să unești cumva primul reper cu vârful exact al celei de-a doua umbre. În funcție de ce resurse ai, faci cum poți să evidențiezi o linie care unește cele două repere cu care ai marcat vârful umbrei.
Al doilea reper
Linia care ai obținut-o, marchează direcția vest-est. Primul reper cu care ai marcat vârful umbrei e vestul - întotdeauna, oriunde pe pământul ăsta. Asta e bine să-ți fixezi în minte și scapi de toată gimnastica mentală de genul: "ăăă dacă asta e linia vest-est și eu sunt la ecuator și soarele-mi bate-n ceafă, însemnă că... ăăă". 
Mai bine bagă la cap: PRIMUL BĂȚ E VESTUL. Gata.
Busola indica nord
Dacă ești foarte la nord, sau foarte la sud (mai greu de ajuns...), acolo unde e jumătate de an noapte și jumătate de an zi, metoda asta nu mai funcționează... Peste 65 de grade latitudine, în oricare din emisfere, nu mai merge. Da' acolo-i frig și nu ne place.

Recapitulare:
# PRIMUL BĂȚ E VESTUL.
# Băț lung - timp scurt.
# Un lat de palmă diferență.
# Peste 65 de grade nu merge.



Haideţi pe afară şi aveţi grijă de voi! 

5 comentarii:

  1. o sa-ti verific metoda in ziua in care... ma pierd :)
    faina busola ai... am avut si eu una, tot faina, ca acum n-o mai am, am uitat-o intr-un tren candva :)
    ai un link, de unde ai luat-o?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai grija sa te pierzi intr-o zi cu soare. :) Busola o am de ceva vreme, dar cred ca urmasul modelului care il am eu e asta: https://www.mormota.ro/silva-busola-expedition-4.html

      Ștergere
    2. Am mai sapat un pic... A mea e Silva Explorer 203, dar se pare ca nu o are nimeni. Modelul de la care ti-am dat link e un model mai complicat... Uite aici inca o alternativa: https://www.gamisport.ro/p/80452-busola-silva-ranger-36985-6001?utm_source=shopmania&utm_medium=cpc&utm_campaign=direct_link

      Ștergere
    3. ce bine ca mi-ai adus aminte...uitasem complet de soare :)
      o sa le studiez modelele, multam :)

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere