sâmbătă, 29 iunie 2013

Niște fluturi și-o cafea...

E miezul zilei și nu prea e mare activitate la pădure... Umblu de vreo oră și până acum n-am văzut decât țânțari, de fapt cred că sunt în centrul unei sfere de țânțari, care merge cu mine peste tot.
Niște fluturi frumușei mai rup un pic monotonia.... Sunt într-o zonă cu pădure mai rară, dominată de niște frasini bătrânei. Aici fluturii ăștia parcă-s peste tot și le stă gândul numai la prostii...
nine spotted moth
Acasă am aflat că-i cheamă Amata phegea și că de fapt sunt molii. N-aș putea spune că am căutat chiar peste tot, dar mă simt destul de liniștit când spun, că cred, că e încă una din speciile căreia noi nu-i spunem în nici un fel... M-am mirat cât de mult mă pot apropia cu aparatul de ele și după ce am mai citit un pic, am aflat și care-i cauza: specia asta imită aspectul unei specii care e otrăvitoare pentru păsări... 
Am simțit nevoia să mai scap un pic de țânțari, așa că m-am organizat între un jugastru și un frasin și am făcut un mic foc, pe care l-am încurajat să facă fum... 
between an ash and a field maple
Dacă tot am făcut foc, nu-i frumos să-l las să ardă degeaba, așa că am pus de-o cafea. Și dacă tot v-am spus de cafea, să vă zic și cum o fac.
La pădure e fain să faci "cafea turcească", ceea ce o face turcească e felul cum o prepari... În primul rând cafeaua trebuie să fie foarte fin măcinată, când o freci între degete trebuie să fie la fel de fină ca făina. Sună simplu, dar e destul de greu de obținut... Eu, cu râșnița de acasă n-am reușit. Merge în orice oală ai tu în rucsac, dar la ibric face un pic mai mult caimac, iar caimacul la cafea e totul.
turkish coffee
Pui apa rece în ibric, pui cafeaua (și zaharul, dacă-ți place...), stai un pic până se umezește toată cafeaua și se duce la fund, apoi amesteci bine și e singura dată când amesteci, apoi pui ibricul pe jar, că nu-i grabă, se face la foc mic. Stai cu ochii pe ea, când începe să facă primele bule pe margine, care anunță fierberea, o iei de pe jar, apoi o mai pui o dată și iarăși o dai la o parte la primele bule. După standardele mele acuma-i gata. Unii o mai pun și a treia oară, dar mie mi se pare că se împuținează caimacul...
Dacă nu trebuie s-o împarți cu nimeni asta-i tot, dar dacă trebuie să împarți, prima dată împarți cu lingurița caimac egal în toate ceștile și abia după aia torni cafea. Altfel se lasă cu scandal...



Haideţi pe afară şi aveţi grijă de voi!

4 comentarii:

  1. acuma ideea ii sa ai si ceva tigari de foi ca sa le savurezi cu caimacul ala. Asta conform cantecului. Eu mai folosesc o metoda dupa ce da primu clocot iau cafa de pe foc o las sa se aseze si mai apoi torn 2-3 strofi de apa rece. Batranii zic ca in acel moment se trage tot zatu la fund. Acuma nu stiu dar asa m-am obisnuit. Ce am sa incerc cu proxima ocazie este sa fac cafeaua turceasca in metoda turceasca si anume in nisip.

    Servus

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu tigari, fara tigari, care cum se simte bine, ca asta-i scopul... Am facut si eu o vreme smecheria cu apa rece sa se lase zatul, dar eu n-am simtit vreo mare deosebire, asa ca am renuntat... Bafta cu cafeaua la nisip, acolo-i mai mult de lucru, da de veste daca merita efortul.

      Ștergere
  2. Ehei,dragi mosului! Amandoi aveti dreptate in felul cum se prepara cafeaua turceasca. Una originala cere in primul rand un ...ibric de cupru!!! In al doilea rand se face intr-un...pat de nisip din cuarz neaparat(aflat intr-o tavita) ce este incalzit pe un foc cu jaratec sau pe o un "Gril"! Ibricul , la fel ca a lui Misu, trebuie sa aibe fundul(suprafata!) de 2 ori mai mare ca gura lui. Daca faci cafeaua, ingropii 1/3 din ibric in nisip si lasi sa urce primul caimac ,dar sa nu treaca peste margine! Il iei apoi de pe foc ,pui asa cum zice si Misu, caimacul in ceasca si torni apoi cu grija cafeaua pe marginea cesti sa nu "distruga" caimacul. Unii mai pun si o priza de sare sau zahar inainte de a fierbe! Depinde de gustul fiecaruia! Sarea cicase face mai mult caimac!!! Savurare placuta in natura...dar fara tigare, nu este pe gustul meu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana la urma poate incerc si eu una la nisip, ca vad ca are multi fani... :) Despre sare, am mai auzit de la unii ca amplifica aroma cafelei, am incercat de multe ori, dar eu personal n-am simtit nici o diferenta...

      Ștergere